Gebruik het Nederlands als troef op de arbeidsmarkt

nederlands-leren

Veel bedrijven zijn op zoek naar tweetalige werknemers. Moet de HR-manager van je droomfirma kiezen tussen iemand die meertalig is en iemand die slechts één taal spreekt? Dan is de keuze waarschijnlijk snel gemaakt. Maar waarom is tweetaligheid vandaag de dag eigenlijk zo’n grote troef op de arbeidsmarkt?

Alle voordelen op een rijtje

Tweetaligheid heeft veel voordelen. We zetten ze even voor jou op een rijtje.

  1. Klantvriendelijk

Wanneer je tweetalig bent, ben je in staat om met klanten te communiceren in hun eigen taal. De klant zal zich meer op zijn gemak voelen bij jou. Zo ontstaat er een vertrouwensband en kan je klanten aan jou of je onderneming binden.

  1. Weg met culturele verschillen

Culturele verschillen kunnen een professionele relatie de das om doen. Tweetalige personen beschikken vaak niet alleen over de betreffende taalkennis waardoor communicatie een stuk vlotter verloopt. Zij hebben doorgaans ook meer voeling met de andere cultuur, waardoor ze meer inlevingsgevoel tonen en beter luisteren.

  1. Meer kansen op de arbeidsmarkt

Bedrijven werken steeds meer op internationaal niveau. Door de opkomst van digitale marketing bereik je nog sneller mensen van over de hele wereld. Hierbij is tweetaligheid een grote troef. Belgische bedrijven staan te popelen om tweetalige werknemers aan te nemen.

Hoe tweetalig Nederlands worden?

In België zijn Frans en Nederlands de meest begeerde talen voor werkgevers. Als je ze beiden vlot beheerst, heb je een grote troef in handen. Veel mensen in Brussel en Wallonië spreken perfect Frans en vaak een aardig woordje Engels of zelfs Spaans.

Toch blijft het Nederlands wat achter, waarschijnlijk doordat dit een taal is die vaak bestempeld wordt als ‘moeilijk’. Veel mensen gaan deze uitdaging liever uit de weg. Dat is jammer, want als jij deze uitdaging wel aangaat, steek je gegarandeerd andere kandidaten de loef af wanneer je gaat solliciteren.

Wil jij je kansen op de arbeidsmarkt vergroten? Bekijk ons uitgebreide cursusaanbod dan eens. We bieden verschillende intensieve cursussen op maat aan, zelfs op zaterdag of in de avond. Contacteer ons voor meer informatie.

Deel dit artikel
Terug naar overzicht

Gerelateerde berichten

“Ik, ik geef Nederlandse lessen enkel wanneer ik wil!”

januari 21, 2019 - Algemeen
Ben je op zoek naar een bijkomende job? Wil je een extra centje verdienen tijdens je vrije tijd? Wil je komen lesgeven bij de Nederlandse Academie in en/of en rond Brussel enkel binnen de uren die je passen? Bij de Nederlandse Academie is alles mogelijk.
Lees meer

Steeds minder Brusselaars spreken Nederlands, maar waarom?

December 19, 2018 - Algemeen
Steeds minder Brusselaars beheersen een goede kennis van het Nederlands. Hoe dat komt? Dat mocht de Nederlandse Academie uitleggen bij RTL.
Lees meer
taalgevoel

Taalgevoel? Dat leer je niet met Google Translate

Juli 20, 2018 - Taaltips
Je kent het wel: op je werk of op school moet je een tekst schrijven in een andere taal. Je zit boordevol inspiratie en bent druk bezig, tot ineens… ’Wat was dat ene woord ook alweer?’ Iedereen heeft weleens in deze situatie gezeten. Veel mensen haasten zich in dit geval naar hun computer en roepen de hulp van Google Translate in
Lees meer