Waarom is het makkelijker om een taal te begrijpen dan om te spreken?

taal-begrijpen

Wanneer we een nieuwe taal leren zijn er verschillende delen van onze hersenen actief. Meer specifiek spelen de hippocampus en het gebied van Broca in de prefrontale cortex hierin een belangrijke rol. Dit zijn natuurlijk geen alledaagse termen, dus we leggen het even voor je uit.

De hippocampus: op zoek naar herkenning

De hippocampus ligt diep in je hersenen en heeft de vorm van een zeepaardje. In dit deel van onze hersenen slaan we vooral nieuwe kennis op. De hippocampus is dan ook heel actief in de allereerste fase van het leren van een nieuwe taal. De hersenen zoeken naar patronen en gelijkenissen tussen de nieuwe taal en de talen die we al kennen. Dat zijn namelijk de elementen die we al kunnen begrijpen.

Het gebied van Broca: sla nieuwe elementen op

Het gebied van Broca bevindt zich aan de linkerkant van de hersenen. Probeer je een nieuwe taal te leren? Dan zal dit deel van je hersenen na verloop van tijd steeds actiever worden. Dat gebeurt op het moment dat we dieper in de nieuwe taal duiken. We leren hoe we de grammaticaregels toepassen en oefenen met de verschillende uitspraken.

Wat heeft dit te maken met het begrijpen en spreken van een taal?

Onze hersenen activeren automatisch eerst de hippocampus en daarna pas het gebied van Broca. In de eerste fase van het leren van een taal zijn we dus vooral op zoek naar herkenning, om zo de nieuwe woorden en structuren te begrijpen.

Pas als het gebied van Broca ontwaakt zijn we in staat om actief nieuwe woorden en elementen te verwerken. Dit is dus het punt waarop we de eerste klanken, woorden en zinnen beginnen te vormen.

Kan je dit proces versnellen?

De beste tip die we kunnen geven is: oefenen, oefenen en nog eens oefenen. Dat is echt de enige manier om een taal goed te beheersen en te leren spreken. Door de herhaling beginnen je hersenen structuren, vocabulaire en de grammatica van de taal te herkennen. Zo slaan je hersenen deze informatie op in je langetermijngeheugen, in plaats van in je kortetermijngeheugen.

Wil jij ook een nieuwe taal leren spreken? Bij de Nederlandse Academie bieden we verschillende taalcursussen aan, op maat  van jouw niveau en behoeften. Contacteer ons voor meer informatie.

Deel dit artikel
Terug naar overzicht

Gerelateerde berichten

“Ik, ik geef Nederlandse lessen enkel wanneer ik wil!”

januari 21, 2019 - Algemeen
Ben je op zoek naar een bijkomende job? Wil je een extra centje verdienen tijdens je vrije tijd? Wil je komen lesgeven bij de Nederlandse Academie in en/of en rond Brussel enkel binnen de uren die je passen? Bij de Nederlandse Academie is alles mogelijk.
Lees meer

Steeds minder Brusselaars spreken Nederlands, maar waarom?

December 19, 2018 - Algemeen
Steeds minder Brusselaars beheersen een goede kennis van het Nederlands. Hoe dat komt? Dat mocht de Nederlandse Academie uitleggen bij RTL.
Lees meer
taalgevoel

Taalgevoel? Dat leer je niet met Google Translate

Juli 20, 2018 - Taaltips
Je kent het wel: op je werk of op school moet je een tekst schrijven in een andere taal. Je zit boordevol inspiratie en bent druk bezig, tot ineens… ’Wat was dat ene woord ook alweer?’ Iedereen heeft weleens in deze situatie gezeten. Veel mensen haasten zich in dit geval naar hun computer en roepen de hulp van Google Translate in
Lees meer